20 Ağustos 2015 Perşembe

YALNIZLIK BİLMECESİ - Çiğdem Anad



Yalnızlık Bilmecesi'nde romanın ana kahramanı sadece Panter lakaplı Derya değil bu bilmeceyi çözmeye çalışan onunla bağlantılı kişilerin ki başta sosyolog babası ve doktor olan annesi olmak üzere ilk eşi ajan Adam, çalışma arkadaşları da kendi yalnızlıklarının labirentinde gezinmekteler. Herkes kendi "zihin yolculuğunu"* yaşarken iç hesaplaşmalarını da yaşıyor. Yani herkesin bir kaybetme korkusu, bir sırrı, hayatla ve kendiyle bir derdi var.

Çocuklukta yaşananlar orada kalmayıp zihne ekiliyor ve yetişkin görünen bedenler ruhen yetişkin olamıyor ve ayağında prangayla dolaşıyorlar.Şu satırlar ne güzel anlatıyor durumu; “ Hevesler kırıla kırıla kâbusa dönerdi büyüdükçe. Kâbuslar küçük yaşta kimseye güvenmemeyi öğrenen çocuklara musallat olurdu. Babalar terk ettikleri kızlarının, güvensizliği müzmin bir baş ağrısı gibi çekeceklerini bilebilselerdi…”

Çiğdem Anad bol diyaloglu değil ruh çözümlemeleri barındıran ve olaylarda Türkiye'nin rüşvet operasyonlarından tutun Afganistan, Irak ve Suriye'deki savaşlara da dokunan bir tahlil romanı yazmış. Dolayısıyla tamamı 225 sayfa olsa da size düşündürecek pek çok şey sermiş önünüze. O nedenle bu kitabı okuyacaklara diyeceğim şudur ki ; kafanız rahatlamayacak, aşktan ölmeyeceksiniz!


Ama Adam'ın dürüstlüğünü seveceksiniz.

Çünkü çok sevdiği Derya'dan istemeyerek boşandı üstlerinin emriyle. Ve sonrasında "Savaşlar bitmiyor.Ben senden vazgeçerek yanlış yapmışım. Seni kaybettim. Birlikte yapacağımız çocuklarımı kaybettim. Peki ne oldu. Savaş bugün de Suriye'de. Afganistan'dan, Irak'a. Irak'tan Suriye'ye. Ben hayatımı mahvetmişim." diyecek.



Derya, yalnızlığını aile kurarsam unuturum diye evlendiği ve çocuk yaptığı ikinci eşi Boran tarafından aldatılır üstüne rüşvet skandalında ağa takılınca hayal kırıklığına uğrar. Ve Adam'a "sen beni hiç aldatmadın" diyerek hakkını teslim eder. 

Gerçekten de öyledir; Adam'ın onu gerçekten sevdiğini biliyordu. Derya'ya geri dönmüştü ve onu istiyordu.


Derya, Adam'ın bitmeyen hikâyesiydi bence. Ama Derya ona hakkını teslim ederken kendini de bulmuştur ve kararını vermiştir nihayet; hayatının filminin ikinci bölümünü çekmeye ve kendini sevmeye!


YALNIZLIK BİLMECESİ
ÇİĞDEM ANAD


Kitap Yorumcunuz : Handan G.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

Follow on Facebook

KitapYorumcunuz